Robbert, Karlijn, Jop en Valentin zijn de gezichten achter Infinite Growth, met ieder een eigen expertise!

Goede voornemens

Elk jaar opnieuw starten vele mensen met afvallen, gezonder leven, minder alcohol drinken en meer sporten. Jij ook? En hoor jij bij de 95% die na een tijdje afhaakt of bij de 5% die erin slaagt vol te houden? De groep die afhaakt belandt in frustratie waardoor het zelfvertrouwen daalt en men meer gaat eten, minder gaat sporten en uiteindelijk nog zwaarder wordt dan toen ze aan de goede voornemens begonnen.

In theorie is het eigenlijk heel eenvoudig: je maakt een plan van aanpak met alle kennis die je hebt, je voert het plan uit en blijft dit net zo lang doen tot je het resultaat hebt dat je wilt. Eitje toch? Waarom hebben we hier dan toch zoveel moeite mee? En waarom lukt 95% dit niet? Nou, hierom. 

 1. Je hebt niet voldoende stilgestaan bij je startpunt.  
  Als je niet weet waar je staat, kun je ook niet inschatten wat je nodig hebt om resultaat te behalen. Stel: je weegt 130 kilo en wilt afvallen. Je besluit te gaan hardlopen. Na een paar keer krijg je last van je knieën en heupen. Je stopt ermee en uit frustratie zeg je dat hardlopen niks voor je is.  
 2. Je hebt geen duidelijk doel voor jezelf gesteld.
  Niet in kilo’s en ook niet in de termijn.  Hierdoor blijf je maar uitstellen en dingen doen die geen effect hebben op het resultaat. Je neemt daardoor geen verantwoordelijkheid en bent daardoor niet eerlijk naar jezelf.  
 3. Je hebt geen plan van aanpak.  
  Wat ga je doen, wanneer en wat heb je ervoor nodig? Daardoor begin je vaak maar ergens. Zonder echt te weten of het wel gaat werken. “Ik heb vandaag toch al ongezond gegeten, dus dat wijntje kan er ook nog wel bij.  
 4. Je hebt geen commitment met jezelf gemaakt. 
  Ben je écht bereid om datgene te doen en laten tot je jouw resultaat hebt behaald? Zo ja: dan kun je starten! Zo nee: pas dan je doelen aan zodat het wel haalbaar is voor je. Zo voorkom je dat je vroegtijdig afhaakt met als gevolg dat er geen resultaat is.  
 5. Verander je mindset.  
  Denk na wie jij moet zijn om te doen en te blijven doen wat nodig is om jouw doel te bereiken. Blijf je hetzelfde doen wat je deed, dan blijf je krijgen wat je kreeg. Dus wil je iets anders bereiken, dan zul je jezelf ook onder de loep moeten leggen.  

Je kunt niet veranderen als je blijft denken en doen vanuit jouw ‘oude ik’. Wie je was, heeft je gebracht waar je nu bent. Wie je was, heeft ervoor gezorgd hoe je er nu uitziet. Wie je was, heeft ervoor gezorgd dat je je keer op keer dezelfde keuzes maakt.  
 
Wil je het echt anders? Dan zul je je eigen doen en denken dus ook moeten veranderen. Maar hoe? En hoe voorkom je dat je afhaakt? Daarover vertellen we meer in onze volgende blog.  

Stay tuned!  
 

bekijk meer onderwerpen