Rob en Jochem: ‘Ons bedrijf sneller naar een hoger niveau getild door coaching’

Belisol Apeldoorn is de laatste twee jaar explosief gegroeid. Verdubbeld qua personeel en meer dan verdubbeld in omzet. Tel daar een verhuizing en verbouwing bovenop en je begrijpt dat de compagnons Rob Hannink (40) en Jochem Boxman (39) twee drukke jaren achter de rug hebben. Toch zitten ze er allebei relaxter bij dan ooit. Wij vroegen ons af hoe, en voelden het tweetal aan de tand.

Jullie omzet meer dan verdubbeld? Dat klinkt wel erg mooi! “Dat is het ook!” lacht Rob. “We zijn van ruim 300 naar ruim 600 orders per jaar gegaan in 3 jaar tijd en waar we 15 jaar geleden nog met z’n tweeën werkten, hebben we nu een team van 26 man. De omzet is daarbij net zo hard gegroeid. Januari 2023 was voor mij de beste start in jaren. Alles voelt goed: het pand, ons team en onze klanten. We kunnen ons nu focussen op verdere groei en kwaliteitsverbetering.”

Hoe hebben jullie dat geflikt? Jochem: “Door elke week bewust even een rustmoment in te plannen. We trainen elke woensdagochtend bij Robbert en zitten daarna een goed uurtje met z’n drieën bij elkaar. Even de telefoon aan de kant; kijken waar we staan en waar we naar toe willen, met wekelijks duidelijke doelen die we de week daarop evalueren. De wekelijkse momenten houden ons scherp, waardoor de vorderingen continue doorgaan.”

Dat klinkt allemaal wel erg rooskleurig. Rob: “Dat is het echt niet. Ik ben mezelf heus wel een paar keer tegengekomen de afgelopen twee jaar, zowel op werk als privé. We hadden echt wel groeipijn af en toe. Maar sinds eind 2022 hebben we onze plannen en visie helder en dat voelt heel fijn.”

Wanneer zijn jullie gestart met het coachingstraject? Rob: “Ik begon 3 jaar geleden met het Growth Program bij Infinite Growth. Dit bestond uit 2 keer per week sporten en 1 keer per week coaching. Het was voor mij een vorm van ontlading. Daarnaast besefte ik dat ik het zakelijk anders aan wilde pakken. Samen met Robbert was ik wekelijks een uurtje aan het sparren om onze bedrijfsdoelen steeds meer helder te krijgen. Maar na 1,5 jaar wilde ik dat Jochem ook aansloot, zodat we samen dezelfde bedrijfsvisie zouden ontwikkelen. Ik zei tegen Jochem: ‘Ik wil verder met de coaching, maar alleen samen met jou!”

En Jochem, stond je te juichen? Jochem: “Zeker niet. Mijn eerste reactie was: ‘Dat hebben we toch niet nodig?’ Maar ik besefte tegelijkertijd dat de weken en maanden voorbijvlogen en ons bedrijf geen veranderingen doorvoerde.” Rob vult aan: “Dat had voor ons beiden z’n weerslag op ons. Er was geen balans meer tussen werk en privé. Daardoor was er ook gewoonweg geen tijd om onze bedrijfsvoering aan te passen. We stonden beiden met onze poten in de klei om de dagelijkse werkzaamheden op tijd weg te krijgen. Daardoor werkten we soms 60 uur per week (of meer) en konden we zo een week langs elkaar heen lopen zonder elkaar echt te spreken. Het was gewoonweg elke dag meters maken.”

Wat is er in jullie bedrijfsproces veranderd? “We investeerden zonder moeite in nieuwe materialen, zoals een bus of een aanhanger. De stap om uit te breiden in personeel is toch vaak iets groter. Door toch flink te investeren in onze personele bezetting konden we meer afstand nemen van de uitvoering en onze doelen gaan bepalen. Zo konden we écht gaan groeien. Om zover te komen, hadden we een eerlijke en kritische sparringpartner nodig. Die hebben we in Robbert gevonden,” vertelt Rob.

Is jullie doel bereikt? Jochem: “We zitten dichtbij het doel dat we voor ogen hadden, maar zijn er nog niet. We willen ons team zelfsturend maken. Om zover te komen, gaan we zelf ons personeel trainen en opleiden. Daarnaast zijn we een handleiding voor onze monteurs aan het maken zodat er meer uniformiteit komt qua werkwijze.”

Wat heeft het jullie privé opgeleverd? Rob: “Zakelijk hebben we alles nu op de rit. Dat geeft thuis ook rust. We hebben allebei een gezin met drie kinderen, daar wil je ook genoeg aandacht en tijd voor hebben. Hoe beter ons team staat, hoe meer wij los kunnen laten. Kortom; een fit lichaam en rust in je hoofd is een voorwaarde om persoonlijk en zakelijk succesvol te zijn. ”

bekijk meer onderwerpen