Anja: ‘Mijn lijf is zichtbaar veranderd; minder vet en meer spieren’

“Deze manier van sporten had ik nog niet eerder meegemaakt”, vertelt Anja (56). “Het is mijn leven geworden. Ik kan niet meer zonder.” Anja sport al zo’n 4 jaar bij Infinite Growth We vroegen haar wat ze zo bijzonder vindt aan de trainingen.

Vertel, wat is er zo uniek bij IG? “Je wordt gezien. Robbert, Valentin en Jop weten wie ik ben en wat ik kan. Die persoonlijke benadering vind ik heel bijzonder en waardevol. Ieder geeft op zijn eigen manier les. Bovendien vind je bij ons geen ‘opgepompte’ mensen. Je kunt lekker jezelf zijn.”

Hoe kwam je bij IG terecht? “Ik werkte als reïntegratiebegeleider en adviseerde cliënten om 3 maanden bij IG te gaan sporten om fysiek én mentaal in beweging te komen. Omdat we het als begeleiders zelf ook wilden ervaren, heb ik het 3 maanden-traject van IG gevolgd. Dit bestond uit 2 trainingen en 1 coaching gesprek per week. Je raadt het al, ik ben nooit meer weggegaan”, lacht ze.

Was je daarvoor ook sportief? “Ik was een hardloper. Hardlopen was een uitlaatklep voor mij. Voor ik startte met het 3 maanden-traject, dacht ik: wil ik die commitment wel aangaan? Met hardlopen ben ik vrij om te gaan en staan waar ik wil. Je hebt niet te maken met vaste sporttijden.”

Hoe ervaar je het nu? “Ik kan niet meer zonder, ik voel me zoveel lekkerder in mijn vel. Ik ben niet zo zeer bezig met sterker of sneller worden. Maar ok, als ik eerlijk ben, wil ik tijdens de 8-wekelijkse testweken ook niet als laatste eindigen, haha. Tijdens de trainingen ben je vooral in strijd met jezelf om het uiterste eruit te halen.”

In strijd met jezelf? “Ja, je bent echt bezig met jezelf en je lijf. Je bent je eigen lat aan het verleggen en bezig met het technisch goed uitvoeren van de bewegingen en dat ook vol te houden. Je gedachten kunnen niet afdwalen, zoals bij hardlopen. Je bent echt in het moment.”

Wat heeft het je opgeleverd? “Ik ben energieker. Daarnaast is mijn lichaam echt veranderd. Onlangs zag ik een foto van mezelf van 4 jaar geleden. Ik vond mezelf nooit dik, maar als ik die foto zie, dan denk ik: wat is mijn lijf nu mooi zeg! Ik heb meer taille en strakkere armen. Mijn bouw is atletischer en ik heb spierballen. Nooit verwacht dat ik dat op mijn leeftijd nog zou krijgen, haha.”

Jij gaat dus strak de zomer in! “Ja, heerlijk. Kom maar op! Daarnaast voel ik me door het sporten ook mentaal sterker. Als je je goed voelt, maak je bewuster keuzes en heb je meer regie over je leven. Je durft sneller uit je comfortzone te stappen. Dat heeft er voor mij onder andere in geresulteerd dat ik van baan ben geswitcht: na 18 jaar re-integratie, werk ik nu met veel plezier in een crisisopvang.”

Dus die commitment is er toch gekomen? “Nou, zeg dat wel. In die 4 jaar heb ik nooit een training afgezegd. Als ik moet werken, dan zorg ik dat ik die week op een ander moment train. En als ik er niet ben, dan bellen ze me: is er iets aan de hand? Ik kan me voorstellen dat die stok achter de deur voor veel mensen fijn is.”

bekijk meer onderwerpen