Judith: ‘Als ik fysiek sterk ben, ben ik dat mentaal ook’


De corona-crisis was een heftige tijd voor Judith op haar werk. Als verpleegkundige zag ze vele mensen van dichtbij ernstig ziek worden en overlijden. “Ik kreeg er steeds meer last van.” Tijdens een coachingstraject bij Infinite Growth ontdekte ze dat ze zich mentaal sterker voelde als ze fysiek ook sterk was. Nu, twee jaar later, sport Judith nog steeds bij Robbert. “De reisafstand vanuit Zwolle neem ik voor lief, ik weet dat ik er veel baat bij heb.”

Wat heb je geleerd? “De combinatie van trainen, coaching en het stellen van doelen, maakte mij mentaal sterker. Ik sta nu heel anders in het leven en ga anders met situaties om. Ik weet nu welke patronen mijn mentale welzijn belemmeren. Mijn blinde vlekken heb ik weten te veranderen in werkbare patronen. Zoals een goede balans vinden tussen presteren en rusten. Ik wilde altijd overal het uiterste uit halen en ging daarbij altijd over mijn grenzen. Ik luister nu beter naar mijn lijf en kan alles daardoor beter aan.”

Wat waren jouw blinde vlekken? “Als ik ga trainen verander ik in een hulk. Ik hou van sporten, ik word er blij van. Maar tegelijkertijd ga ik ook veel te ver. Inmiddels weet ik dat ik te veel cortisol in mijn lijf heb. Robbert leert mij daarmee om te gaan. Ik gun het mezelf nu om niet te trainen, als mijn lijf dat niet aan kan.”

Hoe merk jij dat je over je grenzen gaat? “Vorig jaar heb ik vanuit het niets mijn enkel gebroken; een vermoeidheidsfractuur. Nou, dat zegt wel genoeg. Ondanks de gebroken enkel heb ik gewoon doorgetraind. Inmiddels heeft de rest van mijn lijf ook stop gezegd en ik kan daar nu aan toegeven. Het voelt heel krachtig om het nu eens anders aan te pakken en toe te geven aan wat er nu is.”

Hoe kom je aan zoveel cortisol in je lijf?  “Ik heb al 4,5 jaar een overdosis aan stress. Al die tijd heb ik me staande kunnen houden door maar door te trainen. Op een gegeven moment had ik zoveel lichamelijke klachten en en belachelijke spierpijn dat ik 3 nachten achter elkaar wakker lag van de pijn. Dat waren signalen dat ik echt te ver ging.”

Een overdosis stress klinkt niet fijn. Vertel? “Een aantal jaren geleden heb ik een erfenis gehad waar een aantal mensen het niet mee eens zijn. Ik word al zo’n vier jaar door hen belaagd en daar heb ik 24/7 stress van. De afgelopen jaren was het rechtzaak na rechtzaak. Tot nu toe heb ik elke zaak gewonnen, maar het heeft me wel 5 jaar van mijn leven gekost.”

Wat heeft je hier doorheen geholpen? “Ik heb leren luisteren naar mijn lijf. Ik pak nu mijn rust in plaats van door te gaan. Ik merk nu dat mij dat goed doet; ook al druist het tegen mijn gewoontes in. Daarnaast heb ik anders leren eten. Ik heb al jaren een haat-liefde verhouding met eten. Het is fijn dat Robbert vanaf de zijlijn meekijkt en mij daarin coacht. Robbert en Jop kennen me goed, ze weten waar mijn aandachtspunten liggen. Daar spreken ze mij ook op aan tijdens de trainingen. Ik voel me gezien. Ook nu ik niet kan trainen. Soms krijg ik een berichtje van Jop dat hij trots op me is dat ik rust neem. Ik ben bij Infinite Growth op mijn plek. De reistijd van Zwolle naar Apeldoorn heb ik er graag voor over. Ik train nu twee keer per week bij Infinite Growth en loop daarnaast drie keer per week hard. Robbert heeft mij geleerd dat ik beter meer kan duursporten en minder krachttrainen. Explosief sporten jaagt de cortisol aan en dat is nu niet handig.”

Wat spreekt je zo aan bij Infinite Growth? “Het trainen in een kleine groep; dat je elkaar stimuleert en meeneemt als iemand het zwaar heeft. ‘Kom op, houd vol!’ Niet om de beste te zijn, maar om elkaar te motiveren het maximale uit jezelf te halen. Dat heeft echt meerwaarde voor mij. De persoonlijke sfeer binnen de club vind ik erg fijn.“

Hoor ik hier een Judith 2.0? “Ja, haha, eigenlijk wel. Ik ben op een punt gekomen waarbij ik echt handel en het juiste patroon kies. Het feit dat ik nu durf toe te geven ‘dit is wat ik voel en dit is wat nu goed voor mij is’ geeft mij een heel krachtig gevoel!” 

bekijk meer onderwerpen